Collectie

Met meer dan 150 harmoniums telt het harmonium museum Nederland mee als een van de grootste harmonium musea ter wereld. kijk uw ogen uit in onze verrassend veelzijdige collectie.

Nostalgie en emotie

Instrumenten uit landen over de hele wereld, klassiek en modern, alles staat in het museum.

Komt u ook muziek maken of luisteren ?

We nodigen u uit om onze prachtige instrumenten te bespelen

Verhalen

Ieder instrument van het museum heeft een verhaal, sommige verhalen zijn leuk en interessant en sommige instrumenten kennen een droevig verhaal. De medewerkers van het museum vertellen u graag de geheimen van deze instrumenten.

Het harmonium

Het harmonium is een muziekinstrument dat omstreeks 1840 voor het eerst het licht zag.Deze naam werd als eerst gebruikt door de Franse Alexandre Debain gebruikt, die in dat jaar een instrument maakte op basis van tongen (net als in een accordeon). In de Verenigde Staten is in deze periode ook een instrument ontwikkeld op basis van een onderdruk, in plaats van een overdruk in de instrumenten van Debain. dit instrument werd bekend onder de namen: Reed organ, parlor organ en pump organ.
De zuigwindtechniek levert een veel zachtere klank dan de drukwindtechniek en is daardoor veel geschikter voor huiskamergebruik, ook is deze eenvoudiger te fabriceren.
Het harmonium werd veel gebruikt als surrogaat-kerkorgel en het begeleiden van zang. Na de komst van de electronische orgels is de populariteit van het harmonium sterk gedaald.
 

Vanaf het eind van de twintigste eeuw is er weer sprake van hernieuwde belangstelling voor dit instrument, enkele bekende spelers zijn Joris Verdin, Dirk Luijmes en Johannes-Matthias Michel.